3 χρήστες απάντησαν στο άρθρο αυτό μέχρι τώρα

Γραφτείτε σ' αυτό το άρθρο comment rss ή trackback url
mygif
Πολυχρονίδης Γιώργος σχολίασε στις 11/4/2010 στις 13:23

Ποιές θα ήταν οι συνέπειες της στάσης πληρωμών που προτείνει ο Δημήτρης Καζάκης στό “πρίν”;

http://youpayyourcrisis.blogspot.com/2010/04/blog-post_11.html

Θα μπορούσε να αποτελέσει ρεαλιστική λύση;

mygif
Μήλιος Χρήστος σχολίασε στις 17/4/2010 στις 14:22

Φίλε Γιώργο,

Παρακολουθείς, όπως βλέπω, τα πράγματα. Αλλά είσαι παράλληλα και σε έναν δικό σου εντελώς κόσμο (φορτισμένο ιδεολογικά) που δεν ξέρω κατά πόσο βοηθά αυτό, στην κριτική πρόσληψη των νέων ζητημάτων που ανοίγουν αυτή τη περίοδο. Τέλος πάντων.
Σε ότι αφορά τον Καζάκο δύο λόγια. Η οικονομική του πρόταση, αυτή καθ’ αυτή, ως «παύση πληρωμών» κυκλοφορεί ευρέως το τελευταίο διάστημα σε διάφορες μορφές. Είναι αρκετοί αυτοί (από τον «χώρο») που καταλήγουν να προτείνουν ένα τέτοιο μέτρο.
Στο σύνολό τους αυτές οι προτάσεις θέλουν να εκφράσουν ένα αντι-κερδοσκοπικό πνεύμα αντίστασης απέναντι στο διεθνές πιστωτικό σύστημα. Ο Καζάκος επι πλέον συνδέει το όλο ζήτημα και με μια γενικότερη πολιτικο-οικονομική αλλαγή που θεωρεί ότι είναι επίκαιρη και δυνατή να γίνει σήμερα στην Ελλάδα.

Η παύση πληρωμών διεθνώς, και με οικονομικούς όρους, ταυτίζεται με την χρεοκοπία. Προκύπτει αναγκαστικά όταν ένα Κράτος αδυνατεί να συνεχίσει να δανείζεται (κι άρα να αναχρηματοδοτεί το χρέος του).
Ο Καζάκος αναφέρεται στην περίπτωση όπου υπάρχει δυνατότητα δανεισμού, αλλά γίνεται μονομερής παύση πληρωμών. Η παύση πληρωμών αφορά μόνο το σκέλος της αποπληρωμής των χρεών (τόκους, χρεολύσια) κι όχι τις υπόλοιπες δαπάνες του κράτους. Μια τέτοια δυνατότητα, να μπορείς να δανείζεσαι και να αρνείσαι να αποπληρώνεις το χρέος σου, στις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχει. Αλλά ο Καζάκος δεν μιλά με τα τωρινά δεδομένα. Η πρότασή του αφορά τα μέτρα που πρέπει να πάρει μια μελλοντική (όχι πάντως μακρινή) ….επαναστατική κυβέρνηση. Γι’ αυτό και την παύση πληρωμών την συνδέει και με άλλα μέτρα (εθνικοποίηση των τραπεζών, έξοδο από την ευρωζώνη, επιβολή ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων, αναδιανομή του πλούτου κλπ. κλπ.). Για τον ίδιο λόγω αναφέρεται στο παράδειγμα των Μπολσεβίκων που αρνήθηκαν να πληρώσουν τα χρέη του τσαρικού καθεστώτος, χωρίς να χρεοκοπήσουν (με αυτή την έννοια διακρίνει την παύση πληρωμών από την χρεοκοπία).
Νομίζω γίνεται φανερό το «ρεαλιστικό» των απόψεων.
Προσωπικά Γιώργο αδυνατώ να παρακολουθήσω τέτοιες συλλογιστικές. Θεώρησα όμως αναγκαίο, μιας και με ρωτούσες, να σου γράψω.

Γεια και τα λέμε

Μήλιος Χρ.
17-4-10

ΥΓ. Ευχαριστώ για τις καταχωρήσεις.

mygif
Πολυχρονίδης Γιώργος σχολίασε στις 17/4/2010 στις 15:02

Αγαπητέ μου Χρήστο, σ’ ευχαριστώ πολύ.
Οχι, μην νομίζεις ότι είμαι τελείως απογειωμένος :) . Απλά, ψάχνομαι.
Δέχομαι αυτό που περιγράφει ο Λακάν: Την εξ’ ορισμού, την καταστατική, δηλαδή, έλειψη και απόσταση των εκάστοτε προτύπων, απο το να αγκαλιάζουν με την σοφία τους και να εξηγούν τα πάντα.
Τό εξ’ ορισμού χάσμα μεταξύ του κόσμου που διαμορφώνει στο μυαλό μας η γλώσσα, και της πραγματικότητας…
Την ανάγκη να είμαστε ανοιχτοί στην διάψευση, σχεδόν να την αναζητούμε, για να μην κολλάμε μέ πεισματικές νευρώσεις…
Τέτοια είναι και η σχέση μου με την κοσμοσυστημική θεωρία του Κοντογιώργη.
Χρήσιμα πράγματα, όσο απελευθερώνουν την σκέψη απο τα βαρίδιά της, και περιττά, όταν γίνονται δόγματα και ιδεολογίες.
Οι αποψεις του Γ.Κ., χρησιμοποιούν νέα γλώσσα, γιατί έρχονται να εισάγουν έννοιες, τις οποίες δεν συνηθίσαμε να χρησιμοποιούμε..
Σίγουρα, κάτι ερχονται να προσθέσουν..
Μές τα πολλά, ας δούμε τό δίκιο τους πρίν τίς απορρίψουμε..
Προφανώς, δεν σου ζητώ να εντρυφήσεις, γιατί θέλει κάμποσο χρόνο, και ο χρόνος σου θα είναι πολύτιμος.
Καί πάλι σ’ ευχαριστώ, με αγάπη και εκτίμηση.

Γράψτε ένα σχόλιο!!

(Θα δημοσιευτεί το συντομότερο...)

 Όνομα (*Απαιτείται)

 Email (*Απαιτείται- Δεν θα δημοσιοποιηθεί)

 Website (*Προαιρετικά)