Οι τρεις λαθεμένες πολιτικές της Κυβέρνησης στην οικονομία.

Ο

Σε τρία οικονομικά μέτωπα επικεντρώνεται όλη η κυβερνητική προσπάθεια. Σε τρεις λαθεμένες πολιτικές: Την υλοποίηση του μνημόνιου, στην εξασφάλιση μεγάλων επενδύσεων από το εξωτερικό (Fast track), και στην λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη.

Α) Σε ότι αφορά το πρώτο, ήδη έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό το εθνικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγούμαστε. Τα μέτρα του Μνημόνιου οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, σε μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση με ότι καταστροφικό, για την Ελληνική οικονομία, συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα του μνημόνιου πιστεύοντας παράλληλα ότι αυτό αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση. Μπορεί ο αρχικός ενθουσιασμός της για το μνημόνιο να έχει μετριασθεί και να πρόκειται στην πορεία να μειωθεί κι άλλο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι αυτή που πίστεψε και υπερασπίστηκε το μνημόνιο σαν πολιτική. Για την κυβέρνηση το μνημόνιο υπήρξε μια μεγάλη επιτυχία κι όχι ένα αναγκαίο κακό, ένας απεχθής συμβιβασμός. Γι αυτό και το χρεώνεται απόλυτα. Το μνημόνιο λοιπόν αποτελεί το πρώτο της λάθος. Έτσι όπως το εννοεί και το πιστεύει, σαν τη διέξοδο στην κρίση.

Β) Η πολιτική των μεγάλων επενδύσεων από το εξωτερικό ανήκει στην εποχή του ’60 για την Ελλάδα, και συνεχίζει να χαρακτηρίζει τριτοκοσμικές οικονομίες. Οι διευκολύνσεις που μπορούμε να προσφέρουμε είναι συζητήσιμες. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί χώρες με χαμηλό εργατικό κόστος, φορολογικές απαλλαγές και ελεύθερη διακίνηση μαύρου χρήματος. Το πολύ πολύ να εξασφαλίσουμε έναν περιορισμένο αριθμό ληστρικών συμβάσεων με ανισοβαρείς όρους για το Ελληνικό δημόσιο. Το Fast track θα μείνει βασικά στα χαρτιά, σαν μια τρανταχτή διάψευση όλων όσων τόσα χρόνια ευαγγελίζονται τη δυνατότητα προσέλκυσης στρατηγικών επενδύσεων στην Ελλάδα με μόνη «προυπόθεση»…. την άρση της γραφειοκρατίας. Είναι καιρός να ξεμπερδεύουμε με τέτοιες αφελείς απόψεις.

Γ) Τέλος η περίφημη πράσινη ανάπτυξη. Δεν αποτελεί, αυτή καθ’ αυτή, καμιά διέξοδο. Αφορά έναν οικονομικό τομέα μικρού εύρους με πολύ περιορισμένη επίδραση στο σύνολο της οικονομίας. Με οικονομικούς όρους δεν μπορεί να αποτελέσει τον μοχλό της ανάπτυξης. Εδώ η κυβέρνηση και οι οικολόγοι υπερβάλουν. Και οι υπερβολές και οι μονομέρειες στην οικονομία συνιστούν λάθος.

Ούτε λοιπόν το μνημόνιο ούτε το Fast track ούτε η πράσινη ανάπτυξη δίνουν διέξοδο και προοπτική στην Ελληνική οικονομία. Η αποτυχία της κυβέρνησης είναι προεξοφλημένη και στους τρεις τομείς. Και θέμα χρόνου η πολιτική της καταδίκη.

Χ.Μ.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Σχόλια

X. M.

Kατηγορίες

Ιστορικό