Το δημοψήφισμα στη FYROM
Και πόσο επηρεάζει την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών

Τ

Τι ήταν το δημοψήφισμα στη FYROM;
Μια διαδικασία δημοκρατικής επίφασης στην ωμή επιβολή μιας λύσης. Γι’ αυτό και η σημασία του επίσημα είχε υποβαθμιστεί πολύ έγκαιρα (αυστηρά συμβουλευτικός ο ρόλος του, τονισμένος με πολλούς και διάφορους τρόπους προς αποφυγή κάθε παρανόησης). Από την άλλη όμως η παρουσία και η παρέμβαση του διεθνή παράγοντα προεκλογικά υπήρξε τόσο έντονη που από μόνη της συνιστούσε μια τεράστια αναβάθμιση της όλης διαδικασίας. Βλέπουμε λοιπόν μιαν αντιφατική συμπεριφορά από μέρους των δυτικών ηγεσιών που γίνεται πολύ εμφανής.

Συμπερασματικά: Εκεί ψηλά στα ανώτερα κλιμάκια των διεθνών ελίτ πρέπει να υπάρχει πολύ μοναξιά και ανασφάλεια (παρόλη την αδιαμφισβήτητη ισχύ τους). Δεν δικαιολογείται αλλιώς η επανάληψη του ίδιου «λάθους». Η ιστορία των δημοψηφισμάτων είναι μια ιστορία αλλεπάλληλων ακυρώσεων σχεδίων και επιλογών πολύ σημαντικών για την οργάνωση της «νέας τάξης πραγμάτων». Βλέπε Ευρωπαϊκό σύνταγμα, σχέδιο Ανάν, BREXIT, Καταλονία, Μακεδονικό. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις υπήρξαν αποτελέσματα που καθόρισαν την πορεία των πραγμάτων σε αντίθετη κατεύθυνση με τις ειλημμένες αποφάσεις. Για ποιο λοιπόν λόγο να επιμένουν στα δημοψηφίσματα και την εξασφάλιση μιας δημοκρατικής νομιμοποίησης αν δεν ένοιωθαν ανασφαλείς και αποκομμένοι;.

Γνώμη μας είναι ότι τα χρονίζοντα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής δεν μπορούν να λύνονται με δημοψηφίσματα (άσχετα αν ένα δημοψήφισμα μας ικανοποιεί ή όχι). Συνιστούν μια μορφή άσκησης λαϊκίστικης πολιτικής. Να αποφασίσει ο λαός. Να κάνει πολιτική ο λαός. Η πολιτική όμως δεν είναι απλά μια έκφραση διαθέσεων (το μόνο που μπορεί να κάνει ο λαός). Είναι πολύ περισσότερα πράγματα (που δεν είναι του παρόντος να τα αναλύσουμε).

Στα Βαλκάνια είμαστε μάρτυρες ενός διεθνούς ανταγωνισμού ανάμεσα στις Δυτικές δυνάμεις και την Ρωσία. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια γίνεται προσπάθεια να διευθετηθεί και το Μακεδονικό, όπως κι άλλα εκκρεμή ζητήματα των Βαλκανίων. Στόχος των δυτικών δυνάμεων είναι η πλήρης αποκοπή του Ρώσικου παράγοντα από τα Βαλκάνια. Η προτεινόμενη λύση σε κάθε ένα από αυτά τα εκκρεμή ζητήματα υπακούει σε αυτή την σκοπιμότητα. Στόχος των Δυτικών είναι η πρόσδεση στο άρμα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ όλων των δυτικών Βαλκανίων με λυμένες τις μεταξύ τους εθνικές διαφορές.

Οι προτεινόμενες λύσεις δεν ικανοποιούν καμία από τις δύο πλευρές. Δεν δικαιώνουν κανέναν. Η συμφωνία π.χ. των Πρεσπών απορρίπτεται τόσο από την Ελληνική κοινωνία όσο και της FYROM. Οι μόνες που συμφωνούν είναι οι Κυβερνήσεις των δύο χωρών.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες προσπαθούμε να κατανοήσουμε  ποια η σκοπιμότητα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια.
Πρέπει να υποτιμήθηκε η κατάσταση. Να πίστεψαν ότι η προβολή της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. θα αναιρούσε τις όποιες αντιρρήσεις. Θα έθελγε τα πλήθη. Μέγα λάθος. Εδώ είναι Βαλκάνια. Οι εθνικοί ανταγωνισμοί ζουν και βασιλεύουν. Τίποτα δεν είναι ικανό να τούς υποκαταστήσει.

Η ιστορία τώρα των  δημοψηφισμάτων λέει ότι όταν αποτυχαίνουν (και το δημοψήφισμα στα Σκόπια απέτυχε) εγκαταλείπεται και η προτεινόμενη λύση. Αυτή είναι η μία εκδοχή.

Η  άλλη είναι να γίνει ύστατη προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία (με θεμιτά και αθέμιτα μέσα) για την πραγματοποίηση της  συνταγματικής μεταρρύθμισης
Και η τρίτη εκδοχή είναι το πάγωμα της υπόθεσης έως ότου εκτιμηθεί ότι μπορεί να επανακινήσουν οι διαδικασίες συνομιλιών από νέα  βάση.
Θα δούμε τι θα γίνει.

Μήλιος Χρήστος

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Σχόλια

Μήλιος Χρήστος

Kατηγορίες

Ιστορικό