Γιάννης Μακριδάκης: μια ενδιαφέρουσα Γραφή.

Γ

Το νοιώθεις με την πρώτη.
Τόχει με τις λέξεις.
”Η πρώτη φλέβα” (η πρώτη – καθυστερημένη μάλλον – γνωριμία μου με το συγγραφικό του έργο), διαβάστηκε με μια ανάσα, όχι για την πλοκή, αλλά για την ζωντάνια, και την αλήθεια της αφήγησης.
Γραφή απλή και χαλαρή που στοχεύει στο κέντρο των ανθρώπινων πραγμάτων. Λέξεις που ”πολλαπλασιάζονται” μέσα σου, που ”φορτώνουν” συναισθήματα, εικόνες, μνήμες.
Ο λόγος για τον ταλαντούχο και παραγωγικότατο Χιώτη συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη.
”Γνωριμία” ενδιαφέρουσα ούτως ή άλλως.(www.yannismakridakis.gr)
Ενεργός και ακούραστος πολίτης- διανοητής- ακτιβιστής, από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, μέχρι σήμερα, έχει στο ενεργητικό του σημαντικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, μερικές από τις οποίες, όπως η ίδρυση του «Κέντρου Χιακών Μελετών», του περιοδικού «Πελλιναίο» και του «Σπιτιού της Λογοτεχνίας», είναι κομβικές για τον τόπο του.
Όπως μπορούμε να δούμε στο βιογραφικό του (http://www.biblionet.gr/author/63514/%CE%93%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82), η παρουσία του στα Γράμματα είναι πολύ πληθωρική.
Ιστορικές καταγραφές, μελέτες, κριτικές, ατομικές και συλλογικές, γύρω από την ιστορία και την ζωή της Χίου. Επίσης, σε λιγότερο από 10 χρόνια παρουσίας στο χώρο της λογοτεχνίας, περισσότεροι από 10 λογοτεχνικοί τίτλοι, με ενδιαφέρον και δυναμική. Και, άρα, μια θέση στο χώρο της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, ήδη.
(Το τελευταίο του βιβλίο «Όλα για καλό», αναμένεται με ενδιαφέρον.)
Ο Μακριδάκης εντάσσεται, δραστηριοποιείται, επεμβαίνει, στην πνευματική και κοινωνική ζωή της Χίου, δραστικά. Χωρίς ελιτισμό, χωρίς τοπικισμό (ως είθισται. . .)
Μέσα από την ιστοσελίδα του, που αποτελεί βήμα των απόψεων και των παρεμβάσεών του, γίνεται φανερό ότι τον αφορούν όλα. Η ιστορία η λογοτεχνία η παιδεία, το περιβάλλον, το προσφυγικό, η πολιτική, η καθημερινότητα.
Και ενώ είναι πιθανό να διαφωνεί κανείς με κάποιες απόψεις ή επιλογές ή θεωρήσεις, (πολιτικές κυρίως) του λογοτέχνη, δεν γίνεται να μην επισημανθεί το ταλέντο, η δοτικότητα, η πληθωρικότητά η ανιδιοτέλειά του.
Δηλώνει (και είναι συγχρόνως) Συγγραφέας- Καλλιεργητής γης, προτείνοντας έτσι στην πράξη ένα, κατά την γνώμη του, πιο υγειές μοντέλο του ζην, σε αντίστιξη με το σημερινό αστικοποιημένο καταναλωτικό (Μήπως εδώ με «πιάνει» κάπως ειδικά. . .).
Γης, αλλά κυρίως λέξεων, ο καλλιεργητής-συγγραφέας έχει ενδιαφέρον.

Αν η κατάσταση πραγμάτων τη σήμερον ημέρα, ήτοι 18-02-17 , δεν ήταν τόσο δραματική, θα λέγαμε ότι «θα τον βρούμε μπροστά μας».
Ούτως εχόντων, τις οίδε. ..

Μποιδιδου Σ .

Σχετικά με τον Συγγραφέα

1 Σχόλιο

Σοφία Μποϊδίδου

Kατηγορίες

Ιστορικό