Γιατί Εκλογές

Γ

Για να εξασφαλίσει ο Τσίπρας τα αναγκαία προσχήματα προκειμένου να προχωρήσει στο επόμενο πολιτικό του βήμα που είναι η συνεργασία με τις «μνημονιακές»- Ευρωπαϊκές δυνάμεις. Γι αυτό το λόγο βασικά γίνονται  οι εκλογές.

Το μνημόνιο που υπέγραψε προκειμένου να εφαρμοστεί (που είναι και το σημαντικότερο)  προϋποθέτει ευρύτερες συνεργασίες και συναινέσεις τις οποίες ο Τσίπρας είναι ανέτοιμος να  κάνει εδώ και τώρα (παρόλο που αντιλαμβάνεται πλήρως το όλο θέμα).  Χρειάζεται να αποκτήσει άλλοθι. Να προφασισθεί ότι εξαναγκάσθηκε να τις κάνει εξ αιτίας ενός νέου εκλογικού αποτελέσματος. Ότι δεν ήταν στις δικές του προθέσεις  αλλά υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων σε κάτι τέτοιο  (ότι δηλ. λέει και  για το μνημόνιο).
Εμείς δεν πιστεύουμε ότι ο Τσίπρας είναι ένας πολιτικός που αποφασίζει με την επιφοίτηση του αγίου πνεύματος ή εξαναγκαζόμενος από τις περιστάσεις. Γνωρίζει πολύ καλά με τι έχει να κάνει και λαμβάνει τις αποφάσεις του. Αλλά δεν θέλει να παίρνει την ευθύνη των αποφάσεών του. Δεν θέλει να χρεώνεται καταστάσεις. Αυτό είναι το πρόβλημά του. Τον τρομάζει το πολιτικό κόστος και μηχανεύεται συνεχώς διαδικασίες μετάθεσής του. Κι από αυτή την άποψη είναι απόλυτα συνεπής με την εγχώρια παράδοση της πολιτικής που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα δεινά αυτού του τόπου.
Για να υπογράψει το μνημόνιο διακινδύνευσε την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, μας έβγαλε απερίσκεπτα έξω από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και νομοτελειακά μας οδήγησε στα Capital controls. Αλλά έτσι δικαιολόγησε την ψήφιση του μνημονίου.
Τώρα για να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με άλλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις προσφεύγει σε εκλογές.

Αυτό που μπορούσε να γίνει  σήμερα θα γίνει μετά τις εκλογές.
Όλα αυτά βέβαια συνεπάγονται ένα τεράστιο οικονομικό κόστος για την Ελληνική οικονομία που όσο και αν επισημαίνεται δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαιτέρως.
Η Ελληνική κοινωνία έχει χάσει κάθε αίσθηση του μεγέθους του οικονομικού της προβλήματος και από αυτή την άποψη μπορεί να αναλώνεται σχολαστικά ακόμα σε διαδικασίες αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, έως ότου εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο επιβίωσης.
Παρ’ όλα αυτά θα μπορέσει τουλάχιστον να μην υπερψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα και τον Τσίπρα πάλι ως πρωθυπουργό; Ίδωμεν.

Μήλιος Χρήστος

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Σχόλια

Μήλιος Χρήστος

Kατηγορίες

Ιστορικό