Η Πύρρειος νίκη του ΟΧΙ

Η

«αν νικήσουμε σε άλλη μία μάχη τους Ρωμαίους θα καταστραφούμε εντελώς»
(Πύρρος, ηγεμόνας της Ηπείρου)

Η Ελληνική  κοινωνία τελικά ψήφισε με τα δικά της κριτήρια (δεν θα μπορούσε άλλωστε να κάνει και αλλιώς).
Τα δικά της κριτήρια είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποίησε και σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Το στενό άμεσο συμφέρον. Η ωφελιμιστική συναλλαγή της με την εξουσία. Όπως δηλ. ψήφισε το «λεφτά υπάρχουν» και το  «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»  στο ίδιο πνεύμα ψήφισε και στο τελευταίο δημοψήφισμα (γιατί άλλωστε αυτή τη φορά θα έπρεπε να ψηφίσει αλλιώς;)
Η Ελληνική κοινωνία με άλλα λόγια αποφάσισε να ζητήσει την βοήθεια της Ευρώπης (δηλ. δανεικά) χωρίς όρους ή τέλος πάντων με κάποιο ανώδυνα μέτρα. Να πιέσει για μια καλή συμφωνία. Τι καλύτερο.
Το αν αυτό τώρα μπορεί να το πετύχει ή όχι  θα κριθεί το επόμενο διάστημα. Η ευθύνη πάντως για κάτι τέτοιο έχει ανατεθεί αποκλειστικά  στον Τσίπρα ο οποίος, ως είθισται, θα  επιχειρήσει να την  μετακυλίσει και πάλι σε άλλους (πιθανόν αυτή τη φορά στα άλλα κόμματα).

Η εβδομάδα που έρχεται θα είναι η βδομάδα που θα τεθούν οι πολιτικοί όροι μιας νέας διαπραγμάτευσης. Παρ’ όλη την εντυπωσιακή νίκη του Τσίπρα είναι γεγονός ότι συνεχίζει να εκκρεμεί ένα ζήτημα εμπιστοσύνης από την μεριά των Ευρωπαίων στο πρόσωπό του, όπως και του Βαρουφάκη. Το πώς θα τεθεί αυτό το ζήτημα και με τι όρους θα το μάθουμε σύντομα. Πάντως χωρίς την επίλυση αυτού του προβλήματος δύσκολα μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Μετά το δημοψήφισμα  η επίλυση του Ελληνικού προβλήματος είναι φανερό ότι έγινε ακόμα πιο  δύσκολη και περίπλοκη. Πρώτα από όλα γιατί επέφερε μια παραπέρα όξυνση των σχέσεων  Ελλαδας –Ευρώπης. Γεγονός που δεν συνάδει με ένα πνεύμα διαπραγμάτευσης.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει φωτεινή εξαίρεση στην Ευρώπη. Δεν μπορεί να της παρασχεθεί ένα τρίτο μεγάλο δάνειο με ελαστικούς όρους. Είναι αδύνατον η Ευρώπη να εμφανιστεί υποχωρητική στις Ελληνικές αξιώσεις (ειδικά μετά το δημοψήφισμα).
Από την άλλη ο Τσίπρας δεν είναι έτοιμος να υπογράψει μια συμφωνία Ευρωπαϊκή. Γνωρίζει τα πολιτικά κόστη και τις συνέπειες μιας τέτοιας συμφωνίας. Πολύ περισσότερο δεν είναι έτοιμος να εφαρμόσει μια τέτοια συμφωνία. Αλλά δεν είναι έτοιμος και να βγάλει την Ελλάδα έξω από το Ευρώ.
Το μετέωρο αυτό βήμα, όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει να χαρακτηρίζει τον Τσίπρα. Ως πότε όμως;

Εν τω μεταξύ θα εντείνεται η χρηματοδοτική κρίση των Ελληνικών τραπεζών και θα επιδεινώνεται  ραγδαία  η κατάσταση σε όλη την οικονομία.
Το χρηματοδοτικό πρόβλημα δεν πρόκειται να αντιμετωπισθεί πριν και έξω από μια συνολική συμφωνία. Αυτό είναι μια προίκα που μας κληροδότησε το δημοψήφισμα και  θα οδηγήσει την Ελληνική οικονομία σε αλυσιδωτές παρενέργειες που μπορεί να περιλαμβάνουν και κούρεμα καταθέσεων αλλά και κλείσιμο τραπεζών.
Το δημοψήφισμα τελικά δεν ενίσχυσε την διαπραγματευτική θέση της χώρας. Αντίθετα την αποδυνάμωσε και την επιβάρυνε με μια τραπεζική κρίση και με μια όξυνση των σχέσεων με την Ευρώπη. Επί πλέον έκανε πολύ πιο δύσκολους τους όρους επίτευξης μιας συμφωνίας Υπάρχουν λοιπόν νίκες με αβάσταχτα μεγάλο κόστος, Πύρρειες νίκες όπως έχει επικρατήσει να λέγονται. Μια τέτοια νίκη μόλις πέτυχε η κυβέρνηση κι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλη μία ακόμα και θα μας καταστρέψει εντελώς.

Μήλιος Χρήστος

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Σχόλια

Kατηγορίες

Ιστορικό