Και μετά ……ήρθε η αριστερά

Κ

Έτσι κάπως θα επιγράφεται το τελευταίο κεφάλαιο ενός μελλοντικού αφηγήματος για την Ελληνική κρίση.
Στο τελευταίο αυτό κεφάλαιο, που θα ξεκινά από την άνοδο της αριστεράς στην κυβέρνηση, θα περιγράφονται όλα εκείνα τα γεγονότα και οι συγκυρίες που οδήγησαν σε μια ορισμένη μόνιμη διευθέτηση μιας χρόνιας προβληματικής σχέσης της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο).
Διατρέχουμε λοιπόν το πιο κρίσιμο στάδιο, το τελικό μιας περιόδου, όπου όλα παίζονται.
Το «Ελληνικό ζήτημα» έχει μπει στην τελική ευθεία. Ή θα παραμείνουμε στο Ευρώ και θα προσαρμοστούμε επί τέλους στα Ευρωπαϊκά δεδομένα ή θα περάσουμε στη δραχμή και στο  περιθώριο των Βαλκανίων.

Η Ελλάδα  βιώνει μια πολιτική περιπέτεια. Ζούμε ιστορικές στιγμές. Στην πιο κρίσιμη καμπή της κρίσης εκεί όπου  διαφαίνονταν τα πρώτα σημάδια εξόδου συνέβη το ιστορικό γεγονός να ανέβει η αριστερά στην κυβέρνηση.
Ηταν που ήταν ο τρόπος  διαχείρισης της κρίσης ανεπαρκής και αναποτελεσματικός ήρθε και έγινε εντελώς αδιέξοδος και προβληματικός. Και ήρθε και έδεσε το πράγμα και από το κακό περάσαμε στο χειρότερο.
Από δώ και πέρα πρέπει να μετράμε τα αναμενόμενα κόστη. Πόσο δηλ. θα κοστίσει στην Ελλάδα  μια αριστερή διακυβέρνηση. Ένα αριστερό πείραμα διακυβέρνησης. Κάτι που συνέβη σε όλες τις χώρες που πέρασαν από ανάλογες πολιτικές εμπειρίες. Η διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα συμβαίνει  εντελώς ετεροχρονισμένα από ότι σε όλη την Ευρώπη. Είναι κάτι που έρχεται από τα παλιά, ξεπερασμένο (και ξεχασμένο) σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Με τα παλιά του φτιασίδια τα παλιομοδίτικα, το βλοσυρό καταγγελτικό  ύφος και τις εμμονές του.

Η κατάρρευση της κυβέρνησης είναι θέμα χρόνου.Έχει έναν ορίζοντα επιβίωσης μέχρι την υπογραφή της τελικής συμφωνίας (που θα ακολουθήσει τη σημερινή πρόταση και θα είναι πολύ πιο σκληρή).
Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό.
Η Ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να εξελιχθεί αν δεν ξεπεράσει την ιστορική της σχέση με την αριστερά, τον «ανεκπλήρωτο αυτό της έρωτα» με τις εξιδανικεύσεις και τις μυθοπλασίες που τον συνοδεύουν. Οι παλιοκαιρίστικες ιδέες της αριστεράς  δεν έχουν καμιά θέση στον σύγχρονο κόσμο. Είναι αδύνατον με αυτές να πορευτεί η Ελληνική κοινωνία στην νέα παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα. Αν δεν αποτιναχτούν τα αριστερά ιδεολογικά της βαρίδια δεν μπορεί να γίνει καμιά ουσιαστική φυγή προς τα μπρος.

Μήλιος Χρήστος

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Σχόλια

Kατηγορίες

Ιστορικό