Το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» κρίνει τις εκλογές
(όπως το 2009 το «λεφτά υπάρχουν»)

Τ

Εκλογές 2015 – 2o κείμενο

Η Ελληνική κοινωνία θα ψηφίσει, όπως είναι επόμενο, Ελληνικά.
Με  κριτήριο το άμεσο βραχυχρόνιο όφελος.
Όπως έκανε και το 2009.
Αυτή την τάση  εκφράζει το νέο πλειοψηφικό ρεύμα.
Όσοι πιστεύουν ότι, εν τω μεταξύ, έχουν βγει κάποια χρήσιμα συμπεράσματά από τις εκλογές του 2009 και δεν πρόκειται να γίνει το ίδιο λάθος πλανώνται πλάνην οικτρά.
Μια ιστορική εμπειρία για να  εγγραφεί στην συλλογική μνήμη αρνητικά, θα πρέπει να συνοδεύεται από μια μετουσίωση, μια μεταβολή ουσιαστική, στα φυσιογνωμικά  γνωρίσματα μιας κοινωνίας. Κάτι που δεν έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

«Τα μισά από όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει θάναι κέρδος» ή ακόμα  «τα δύο από τα δέκα που λέει να κάνει πάλι θάναι κέρδος». Αυτά διαμείβονται καθημερινά στις συνομιλίες του Τσίπρα  με οπαδούς στο περιθώριο κάθε συγκέντρωσης.
Το «λεφτά υπάρχουν» έχει αντικατασταθεί από το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» που πέρα από το ανθρωπιστικό του σκέλος έχει και επαναπροσλήψεις στο δημόσιο, ενίσχυση του ρόλου του κρατικού συνδικαλισμού, επαναφορά του παλιού εργασιακού καθεστώτος, Δώρα Χριστουγέννων, αύξηση του κατώτατου μισθού,  κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων κλπ.κλπ. Μιλάμε για μιας μορφής επιστροφή στο καθεστώς πριν από την κρίση.

Η επιστροφή στο παρελθόν, έστω και περιορισμένα, είναι το μόνο εκλογικό δέλεαρ, το μόνο μέσο προσέλκυσης και εξαπάτησης των ψηφοφόρων σε αυτές τις εκλογές. Πάνω σε αυτό έχει οικοδομηθεί όλη η εκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι σχέσεις με την Ε.Ε., για τον συγκεκριμένο κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σε δεύτερη μοίρα  καθώς εκτιμάται  ότι σε αυτό το επίπεδο θα γίνουν οι αναγκαίοι συμβιβασμοί. Οπότε δεν διακυβεύεται τίποτα. Και όλη η φιλολογία για τον κίνδυνο εξόδου από το Ευρώ, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται περίτρανα μέσα από όλες τις σφυγμομετρήσεις, αφήνει ανεπηρέαστο το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι εκλογές του 2015 έχουν στοιχεία ομοιότητας με τις εκλογές του 2009 (κι όχι του 2012). Δεν κυριαρχεί ο φόβος και η οργή και δεν υπάρχουν ενισχυμένες φυγόκεντρες τάσεις. Ο διπολισμός κυριαρχεί. Το πολιτικό σύστημα έχει ανασυνταχθεί (εφ’ όσον διασώθηκε). Και η κοινωνία διαλέγεται μαζί του, το ξανα -εμπιστεύεται μετά από μια περίοδο έντονης αμφισβήτησης και απόρριψης. Είναι επόμενο λοιπόν να τίθενται, από την μεριά της κοινωνίας, ζητήματα διεκδικήσεων και παροχών στην ημερήσια διάταξη. Το πόσο τώρα αυτά έχουν σχέση με τα πραγματικά αιτούμενα της περιόδου και δεν αποτελούν άλλη μια εκδήλωση της παθολογικής μας εσωστρέφειας που μας χαρακτηρίζει σαν κοινωνία είναι ένα θέμα που πολύ σύντομα θα αποκαλυφθεί. Αρκεί η δραματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, μετεκλογικά, να μην επιδεινωθεί απότομα σε σημείο που να πάρει διαστάσεις εθνικής απειλής.

Μήλιος Χρήστος
Θεσσαλονίκη, Γενάρης του 2015

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Σχόλια

  • Πανω στην πετσοκομενη φραση του ”λεφτα υπαρχουν”, καποιοι εχτισαν καριερες.Θα περιμενα απο ουλτρα πολιτικοποιημενα ατομα ,να γνωριζαν και την συνεχεια:«Λεφτά υπάρχουν, αν τα διεκδικήσεις, αν προσελκύσεις επενδύσεις, αν νοικοκυρέψεις το κράτος, αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ώστε να αβγατίσουν και να δημιουργήσουν νέο πλούτο. Αλλά αυτά θέλουν σχέδιο και θέλουν σχέδιο που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όχι το συμφέρον των κομματικών παραγόντων, των «ημέτερων» και των ισχυρών στη χώρα μας».

  • Εις μάτην, φίλε Λάζαρε, ο Γ. Παπανδρέου έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια να ανασκευάσει τα πρόσφατα γεγονότα, όχι μόνο το «λεφτά υπάρχουν» αλλά και το «δημοψήφισμα» και την παραίτησή του (γιατί περί παραίτησης και αυτοαναίρεσης πρόκειται και όχι περί ανατροπής της κυβέρνησής του, όπως επαναλαμβάνει συνεχώς τελευταία).
    Δεν πρόκειται να πετύχει καμιά πολιτική αποκατάσταση (αν είναι αυτός ο στόχος του) μέσα από τέτοιες αλχημείες.
    Και είναι εντελώς αστείο να υποστηρίζει ότι το 2009 ο κόσμος τον ψήφισε για…… «να προσελκύσει επενδύσεις, να νοικοκυρέψει το κράτος, να αξιοποιήσει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και για κάποιο σχέδιο που θα υπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον».
    Αλλά με αυτά ακόμα ασχολείσε Λάζαρε;
    Μήλιος Χρ.

  • Χρηστο ασχολουμαι και μ’αυτα.Αλλωστε,οπως λεει κι ενας μεγαλος δασκαλος, ”το ανοιχτο βλεμμα στους πρωταγωνιστες των κρισιμων καιρων ,αποτελει βασικο στοιχειο κοινωνικης αυτογνωσιας και χειραφετησης”.Φιλικα.

Μήλιος Χρήστος

Kατηγορίες

Ιστορικό