Χονγκ Κονγκ: Η «επανάσταση της ομπρέλας»

Χ

Πλήθος παράδοξα που συμβαίνουν μόνο εκεί, στις διαδηλώσεις για περισσότερη δημοκρατία και λιγότερη καταπίεσηΔακρυγόνα, σπρέι πιπεριού, οργισμένα συνθήματα, πλήθη που συγκρούονται άγρια με τα ΜΑΤ… Κόσμος που έχει βγει στους δρόμους απαιτώντας περισσότερη δημοκρατία και λιγότερη καταπίεση. Αυτά τα βλέπουμε παντού. Αλλά οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ έχουν έναν εντελώς δικό τους χαρακτήρα – και μερικά παράδοξα που συμβαίνουν μόνο εκεί.

Κατ’ αρχάς, σύμβολο του κινήματος είναι η κίτρινη ομπρέλα. Όταν άρχισαν να πέφτουν τα πρώτα δακρυγόνα και ο καπνός τους έπνιγε, οι διαδηλωτές είχαν μόνο τις ομπρέλες τους για να προστατεύσουν τον εαυτό τους.
Τις κρατούσαν για να μην τους κάψει ο ήλιος – και έκτοτε εικόνες και σχέδια με ομπρέλες και κίτρινες κορδέλες έχουν γίνει σύμβολα του αγώνα για δημοκρατία και σήματα αλληλεγγύης.

«Ανοίξτε τις ομπρέλες σας» είναι το μήνυμα που εξαπλώνουν οι διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ. Φωτογραφίες με ανθρώπους που σηκώνουν τις ομπρέλες τους μέσα σε σύννεφα καπνού για να αποφύγουν τα δακρυγόνα των ΜΑΤ έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου.
Και όταν άρχισε να βρέχει την Τρίτη, η ομπρέλα απέκτησε πάλι τη χρηστική αξία της και οι διαδηλωτές άρχισαν να μοιράζουν αδιάβροχα στον κόσμο.

Έπειτα, πού αλλού έχετε δει μαθητές και φοιτητές – μερικοί από τους οποίους ήταν στην πρωτοπορία αυτού του κινήματος – να διαβάζουν και να γράφουν τα μαθήματά τους στο πεζοδρόμιο, εν μέσω διαδηλώσεων;

Πρωτοφανείς είναι και οι καλοί τρόποι των διαδηλωτών. Απολογούνται, με περισσή ευγένεια, για τα οδοφράγματα που στήνουν, για τις εισόδους του μετρό που έχουν αποκλείσει και για την κυκλοφορία στους δρόμους που διακόπτεται. Συχνά, εκτός από πολιτικά συνθήματα, γράφουν και «Συγγνώμη για την ταλαιπωρία».

Άλλο παράδοξο; Διαδηλωτές μοιράζουν δωρεάν αποσμητικά στον κόσμο. Με τόση ζέστη και ένταση, η ατμόσφαιρα μπορεί να γίνει αποπνικτική ανάμεσα στο ιδρωμένο πλήθος. Εθελοντές και ακτιβιστές ψεκάζουν, επίσης, με νερό τους διαδηλωτές, για να τους δροσίσουν.

«Μην πατάτε τη χλόη»…

Φωτογραφίες στην εφημερίδα «The South China Morning Post» δείχνουν μια λαοθάλασσα από διαδηλωτές που έχουν χωριστεί στα δύο για να μην πατήσουν επάνω στο καλοκουρεμένο γρασίδι, όπου βρίσκεται το Μνημείο Πεσόντων του Χονγκ Κονγκ.

Σαν να λέμε πολιτική ανυπακοή με σπάνια ευαισθησία για το περιβάλλον. «Παρά τα πλήθη γύρω από το Μνημείο Πεσόντων, ούτε ένα άτομο δεν πάτησε, ούτε κάθησε επάνω στο γρασίδι» γράφει η εφημερίδα.

Υποδειγματική καθαριότητα και ανακύκλωση χαρακτηρίζουν αυτή την κινητοποίηση. Οι διαδηλωτές καθαρίζουν με μεγάλη προθυμία και επιμέλεια όλους τους χώρους μετά τις διαμαρτυρίες.

Το πρωί μαζεύουν τα σκουπίδια που άφησε πίσω του το τεράστιο πλήθος το προηγούμενο βράδυ. Μαθητές μαζεύουν αποτσίγαρα και πλαστικά μπουκάλια, ακτιβιστές σκουπίζουν δρόμους και πεζοδρόμια και άλλοι μοιράζουν, με το χαμόγελο, σάντουιτς για πρωινό.
Και εννοείται ότι γίνεται διαλογή των απορριμμάτων και τα περισσότερα πηγαίνουν για ανακύκλωση. Πολλοί συμφωνούν ότι ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί πιο οργανωμένες, ευγενικές και καθαρές διαδηλώσεις.

Μειλίχιος θεωρείται και ο πνευματικός ηγέτης του κινήματος, ένας καθηγητής Δικαίου ονόματι Μπένι Τάι Γιου Τιγκ, που άρχισε την εκστρατεία για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις το 2013.

Αλλά οι πολιτικές διαμαρτυρίες απαγορεύονται από το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας και αυτό δημιουργεί περίπλοκα ζητήματα στο Χονγκ Κονγκ, όπου η λήξη της βρετανικής κυριαρχίας και η ένταξη στην Κίνα έγινε το 1997 υπό το σύνθημα «μία χώρα, δύο συστήματα».

Σπίθα που άναψε τη φωτιά των διαδηλώσεων είναι οι εκλογές για τον κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ. Είναι προγραμματισμένες για το 2017 και για πρώτη φορά θα ψηφίσουν σε αυτές όλοι οι ενήλικοι πολίτες.

Μόνο που τον Αύγουστο η Διαρκής Επιτροπή του Εθνικού Κογκρέσου του Λαού της Κίνας απέρριψε κάθε πρόταση για μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, κάτι που σημαίνει ότι υποψήφιοι μπορούν να είναι μόνο όσοι θα εγκριθούν από το Πεκίνο.

Η γραπτή απάντηση του φιλοδημοκρατικού κινήματος Occupy Central ήταν μαχητική, αλλά ευγενική και αξιοπρεπής: «Παγκοσμίως η πραγματική Δημοκρατία περιλαμβάνει τόσο το ανεμπόδιστο δικαίωμα του εκλέγειν όσο και εκείνο του εκλέγεσθαι. Η απόφαση της Διαρκούς Επιτροπής (σ.σ.: στο Πεκίνο) απαγορεύει ουσιαστικά στους ανθρώπους με διαφορετικές πολιτικές απόψεις να εκλεγούν, επιβάλλοντας αναιτιολόγητους περιορισμούς και οδηγώντας σε μια «πολιτική των εκλεκτών»…

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Τρυψάνης Θανάσης

1 Σχόλιο

  • Εντυπωσιακο, οντως, το κινημα της ομπρελας Σακη!Αλλα ηθη,αλλες νοοτροπιες,αλλος πολιτισμος.
    Κατα τα αλλα, οι ογκωδεις αυτες διαδηλωσεις εντασσονται στο αιτημα που εκφραζεται συνθηματικα με το ‘Βαθεια δημοκρατια ,εδω και τωρα’.Αιτημα της μετα-νεωτερικης εποχης,που απαιτει ενεργους και συνειδητους πολιτες.

Kατηγορίες

Ιστορικό