Μια μικρή αναφορά στον Α. Ελεφάντη

Μ

Μετά την πρόσφατη απώλεια του Ν. Καρρά η ελληνική αριστερά, με τον θάνατο του Α.Ελεφάντη, έχασε έναν ακόμα από τους λιγοστούς εναπομείναντες «οργανικούς της διανοούμενους». Έναν ακούραστο πολιτικό συγγραφέα, αρθρογράφο, διανοητή.

Δεν θα επεκταθούμε σε γενικές αναφορές γύρο από τη προσφορά και το έργο του. Αυτό το καλύπτουν οι περισσότερες ανακοινώσεις που έχουν ήδη εκδοθεί. Θα μείνουμε λίγο στο περιοδικό πού εξέδιδε, τον ΠΟΛΙΤΗ.

Με τον Άγγελο συνομιλήσαμε δυο-τρεις φορές πριν πέντε χρόνια περίπου. Του στείλαμε μια σειρά κείμενα που αναφέρονταν στο σοσιαλιστικό χώρο αλλά και σε επίκαιρα ζητήματα της περιόδου με τη μορφή ανακοινώσεων. Του ζητήσαμε να περιλάβει, αν μπορούσε, κάποια αποσπάσματα ή να αναφέρει την ύπαρξή τους στην ιστοσελίδα που είχαμε δημιουργήσει.
Ο Άγγελος είχε τις δικές του αρχές. Πολύ δύσκολα καταχωρούσε κείμενα πολιτικά που προέρχονταν έξω από την συντακτική ομάδα ή από έναν κύκλο συνεργατών. Κι ακόμα πιο δύσκολα αν προέρχονταν έξω από τον ευρύ χώρο της ανανέωσης.
Η «γραμμή» αυτή χαρακτηρίζει όλη την εκδοτική πορεία του ΠΟΛΙΤΗ. Ο ΠΟΛΙΤΗΣ παρέμεινε ένα περιοδικό με αναλλοίωτο χαρακτήρα σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η επικαιρότητα (σχολιασμένη), το κεντρικό πολιτικό κείμενο, η επιστήμη(διατριβές κύρια πανεπιστημιακές), η τέχνη. Σ’ αυτές τις τέσσερις θεματικές μοιράζονταν η ύλη του. Με αυστηρό και συνεπή τρόπο. Η δομή αυτή του περιεχόμενου διασφάλιζε στο περιοδικό μια σχέση και μια αυτονομία ταυτόχρονα με την επικαιρότητα. Το όριζε πολιτικά και ταυτόχρονα δεν το ταύτιζε κομματικά. Το βοηθούσε να απευθυνθεί ευρύτερα ( στην νεολαία, στο χώρο των πανεπιστημιακών, στους ανθρώπους της τέχνης.) Ο ΠΟΛΙΤΗΣ είναι το μόνο πολιτικό περιοδικό που διέθετε επί μακρόν μια ορισμένη κοινωνική πρόσβαση στους χώρους της ελληνικής διανόησης.

Ο ΠΟΛΙΤΗΣ υπήρξε το αξιολογότερο έντυπο διαχρονικά της μεταπολίτευσης με υποδομή και όρους που το διέκριναν από τα άλλα έντυπα. Υπήρξε το μόνο πολιτικό περιοδικό που λειτούργησε με επαγγελματικούς όρους, στο χώρο της αριστεράς (χωρίς να αποτελεί κομματικό έντυπο). Κι αυτό πρέπει να αναγνωρίζεται στα επιτεύγματα του Ελεφάντη. Και να μας υπενθυμίζει ότι ο επαγγελματισμός στην πολιτική έχει πολλές όψεις. Δεν έχει μόνο τη γνωστή καταδικασμένη-του πλευρά.

Στο πολιτικό επίπεδο ο ΠΟΛΙΤΗΣ κι ο Ελεφάντης παρέμειναν στο χώρο της κομμουνιστικής ανανέωσης. Κατέγραψαν τις εξελίξεις πήραν μέρος σ’ αυτές, ασκώντας συχνά αυστηρή κριτική και παίρνοντας αποστάσεις, άλλες φορές, από κομματικές επιλογές και γεγονότα. Ωστόσο ο ΠΟΛΙΤΗΣ παρέμεινε ένα έντυπο γενικής αποδοχής στο χώρο. Χωρίς να τοποθετείτε σε κάποια από τις υπαρκτές τάσεις. Γεγονός εξαιρετικό για ένα χώρο σαν αυτόν της ανανέωσης με τις αναγνωρισμένες τάσεις και τις απόλυτες σχεδόν οργανωτικές σχηματοποιήσεις στο εσωτερικό του.

Δεν γνωρίζουμε αν ο ΠΟΛΙΤΗΣ θα συνεχίσει να εκδίδεται. Αν συνεχίσει δεν θάναι ο ΠΟΛΙΤΗΣ που γνωρίζουμε. Θα είναι ένα άλλο περιοδικό. Αυτό το αναφέρουμε για να τονίσουμε πόσο ταυτισμένο ήταν αυτό το περιοδικό με τον εκδότη-του. Κι έτσι, νομίζουμε, θα μείνει στη ιστορία των πολιτικών εκδόσεων της μεταπολίτευσης.

Η σύνταξη

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Σχόλια

Η Σύνταξη

Kατηγορίες

Ιστορικό