Σχόλιο:
Σε γραμμή Ντράγκι η Ελληνική κυβέρνηση στα Ελληνοτουρκικά;

Σ

Δεν είναι η πρώτη φορά που παραποιείται μια δήλωση πολιτικού από τα μέσα ενημέρωσης, από τα οποία και τα πιο σοβαρά αδυνατούν πολλές φορές να αντισταθούν στην μεγάλη έλξη που ασκούν τα σκανδαλοθηρικού τύπου δημοσιεύματα. Από αυτόν τον “κανόνα” δεν ξέφυγε ούτε ο Ντράγκι με τις τελευταίες δηλώσεις του για την Τουρκία και τον Ερτογάν. Από όλη την δήλωση το μόνο που προβλήθηκε από τα μέσα διεθνώς, είναι ο χαρακτηρισμός του Ερτογάν ως δικτάτορα ενώ η ουσία της παρέμβασής του (προς όλη την ηγεσία της Ε.Ε.) έμεινε στα ασχολίαστα.
Η παρέμβαση Ντράγκι έγινε μετά την ατυχή επίσκεψη της φον ντερ Λαιεν και του Σάρλ Μισέλ στην Τουρκία και τα γνωστά προβλήματα στο τρόπο υποδοχής, το πρωτόκολλο κλπ. Ο Ντράγκι λοιπόν θεώρησε απαραίτητο να κάνει μια παρέμβαση προς όλη την ηγεσία της Ε.Ε και να συστήσει ένα συγκεκριμένο δημόσιο τρόπο αντιμετώπισης του Ερτογάν, σύμφωνα με τον οποίο από την μια να του επισημαίνονται ανοιχτά οι αξίες και οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε φορά, και από την άλλη να κινούνται οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης. Αυτό σε αντίθεση με την καθιερωμένη ως τώρα Ευρωπαϊκή πρακτική που αποφεύγει τις καθαρές τοποθετήσεις και, εν ονόματι μιας διαπραγμάτευσης, περιορίζεται σε μισόλογα.
Δεν γνωρίζουμε αν ο Μητσοτάκης υιοθέτησε τις παραινέσεις Ντράγκι. Αλλά η στάση του Δένδια στην Άγκυρα ταιριάζει απόλυτα με όσα υποστήριξε ο Ιταλός Πρωθυπουργός. Μακάρι να βρεθούν κι άλλοι να ακολουθήσουν την γραμμή Ντράγκι και να αποκτήσει η Ε.Ε. καθαρή και αποφασιστική φωνή χωρίς να υποστέλλει τη σημαία της συνεχούς διαβούλευσης και της αναζήτησης, πολιτικών λύσεων.

Μήλιος Χρήστος

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Σχόλια

Μήλιος Χρήστος

Kατηγορίες

Ιστορικό