Εκλογές: για την διαφθορά στους δήμους ούτε κουβέντα.

Ε

Σε έναν τομέα, όλοι ανεξαίρετα οι δήμοι, έχουν υψηλές επιδόσεις. Στο τομέα της διαφθοράς. Το βεβαιώνουν οι εκθέσεις του συνήγορου του πολίτη όλα τα τελευταία χρόνια. Το βεβαιώνουν οι εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνέδριου. Οι εμπειρία του καθενός μας από τους κατά τόπους δήμους.
Πάνω από το 75% των δήμων επίμονα δεν στέλνουν οικονομικά στοιχεία στο γενικό λογιστήριο του κράτους. Κανένας σχεδόν δήμος δεν δημοσιεύει στον τοπικό και νομαρχιακό τύπο τον ισολογισμό του, όπως προβλέπεται από τον νόμο. Το Ελληνικό κράτος αγνοεί τα πραγματικά χρέη των δήμων. Οι δημοτικές επιχειρήσεις είναι όλες σχεδόν ελλειμματικές, λόγω κακοδιαχείρισης. Υπάρχει μια συνεχής καθημερινή κατασπατάληση πόρων, ένα καθεστώς διαφθοράς σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης των δήμων (πολιτιστικές εκδηλώσεις, δημοτικά έργα, λειτουργικές δαπάνες, κοινωνικές πολιτικές κλπ. κλπ.).
Μέσα στην γενική διαφθορά του Ελληνικού κράτους, οι δήμοι κατέχουν περίοπτη θέση. Είναι πρώτοι μαζί με τις πολεοδομίες και τις εφορίες.

Και αφού έτσι έχουν τα πράγματα πως γίνεται αυτό το πρόβλημα να αποσιωπάται από όλους, να μην περιλαμβάνεται στα κύρια θέματα των εκλογών; Πως συμβαίνει να παρακάμπτεται συστηματικά και να μην αναφέρεται ούτε στα προγράμματα ούτε στους λόγους των υποψηφίων ; Τι είδους γενική συνωμοσία της σιωπής είναι αυτή;

Το πρόβλημα δεν είναι δευτερεύον.
Κυριαρχεί σε όλες τις ιδιωτικές συζητήσεις. Οι τοπικές κοινωνίες, κατά κάποιο τρόπο, το έχουν αποδεχθεί. Το θεωρούν δεδομένο. Υπήρχε πριν τον Καποδίστρια, συνέχισε να υπάρχει σε όλη τη διάρκεια του Καποδίστρια, και θα υπάρχει και στον Καλλικράτη. Οπότε ποια η αλλαγή στην καθημερινότητα του δημότη;
Εδώ μιλάμε για την διαιώνιση μιας φαυλότητας, για ένα ασύδοτο πλιάτσικο, χωρίς όρια, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Για εκμεταλλευτικές σχέσεις εξουσίας που παραβιάζουν κατάφορα τους στοιχειώδεις κανόνες ύπαρξης μιας σύγχρονης κοινωνίας. Είναι δυνατόν τον 21ο αιώνα να υπάρχουν τέτοιες ληστρικές καταστάσεις; Πού ζούμε; Ο κάθε χθεσινός δήμαρχος, αντιδήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος κλπ, να κλέβει ασύστολα το δημόσιο ατιμωρητί;

Η χρόνια ασυλία (ατιμωρησία) των δημοτικών αρχόντων έχει καταστήσει τη διαφθορά στους δήμους την πιο ασφαλή από όλες στο δημόσιο χώρο.
Το μεγαλύτερο μέρος της παραοικονομίας στην Ελλάδα βρίσκεται μέσα στην κρατική οικονομία. Κι αυτό είναι από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Ελληνικού Κράτους.
Η επίλυση του προβλήματος, γίνεται φανερό, πως δεν μπορεί να ανατεθεί στο «αμαρτωλό» Ελληνικό κράτος. Τότε ποια λύση υπάρχει;
Μια πρακτική με μαύρες λίστες υποψηφίων που δοκιμάστηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης φαίνεται, στο πέρασμα του χρόνου, να έχει ατονήσει. Υπήρξαν και καταστρατηγήσεις του θεσμού με ατεκμηρίωτες καταγγελίες που οδήγησαν στην αυτό-ακύρωσή του.
Το μόνο επομένως που μπορεί να περιμένει κανείς, σήμερα στην Ελλάδα, είναι ο περιορισμός του φαινομένου, λόγω κρίσης και μειωμένης χρηματοδότησης των δήμων. Να λοιπόν που ένα κακό έχει και μια καλή πλευρά. Κατά τα άλλα τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα. Τι Καποδίστριας τι Καλλικράτης. Η διαφθορά θα παραμένει όσο παραμένει κι αναπαράγεται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, το διεφθαρμένο σημερινό κράτος και η διαφθορά των κομμάτων.
Αυτό βέβαια δεν δικαιολογεί κανέναν να σιωπά. Αντίθετα αποτελεί το διακριτό σημείο ανάμεσα στους συμβιβασμένους με το καθεστώς της διαφθοράς και τους πολέμιους του.

Η Σύνταξη

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Σχόλια

  • ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΕΡΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΕ ΥΠΕΡΘΕΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ,ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣ-ΝΙΚΗΣ!
    Η ΙΔΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΙΟΙΚΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΕΔΩ ΚΑΙ 25 ΧΡΟΝΙΑ…
    ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ
    ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΟΥ Γ,ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΤΕΙ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΙΔΕΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ” ΤΙ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ ,ΤΙ ΠΑΠΑΓΟΣ ”
    ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ (ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΄΄ΓΡΑΦΙΚΩΝ,,)ΚΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ…ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ(ΠΟΥ ΑΛΙΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΟΥΝ ΣΑΝ ΦΥΛΛΟ ΣΥΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΤΗΝ ΓΥΜΝΙΑ ΤΟΥΣ ),ΟΥΤΕ ΖΗΤΗΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ.ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΑΛΘΗΚΑΝ -ΠΟΛΛΛΑΠΛΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ-ΠΟΥ ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΕΝΑ¨ΟΛΟΕΝΑ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ !!(ΑΛΛΟ ΖΗΤΗΜΑ- ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΒΕΒΑΙΑ- ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ )
    ΑΛΛΑ ΑΣ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΘΑΥΡΙΑΝΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ.
    Η ΨΗΦΟΣ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ Γ .ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΟΣ 1)ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΚΡΑΙΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 2)ΥΠΕΡ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΠΟΥΠΡΕΠΕΙ ΝΑΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ ,ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΕΡΑ ,ΔΙΟΙΚΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΜΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ,ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΧΟΡΤΑΤΟ…3)Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Γ.ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΗΤΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΑΥΤΗ(ΜΙΚΡΗ ΠΟΛΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΝΩΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ…)
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 12-11-2010

  • Αγαπητέ Λ. Σαραφη
    Πολύ καλά έκανες και έγραψες στην ιστοσελίδα μας. Και χαιρόμαστε γι’ αυτό .
    Κακώς επέλεξες όμως να συμμετάσχεις με ένα κείμενο γραμμής.

    Σεβαστές οι προτιμήσεις σου και σε διαβεβαιώνουμε ότι περί αυτού δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν πρόκειται να αντιδικήσουμε μαζί σου για την υποψηφιότητα Μπουτάρη.
    Άλλο είναι το πνεύμα των κειμένων μας. Και απορίας άξιον πώς δεν το έχεις αντιληφθεί. Αυτό. Τίποτε άλλο.

  • Αγαπητοι φιλοι της συνταξης, μακρια απο εμενα -και μαλιστα εν ετει 2010-η διαθεση να δωσω γραμμη για τον Δημο της πολης μας!
    Γνωριζω, επισης, το πνευμα της ιστοσελιδας. Και αν αφαιρεσουμε, απο το κειμενο μου, το ονομα Μπουταρης, νομιζω υπαρχουν και καποια αλλα ψηγματα που μας αφορουν και μας βασανιζουν χρονια τωρα…
    Ευχαριστω και παλι για τη φιλοξενια.
    Θεσ/νικη 18 -11-2010

Η Σύνταξη

Kατηγορίες

Ιστορικό