Γράμματα και τέχνες

Τον κλασσικό αυτό τίτλο επιλέξαμε γι αυτή την στήλη. Πιστεύουμε ότι είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός και κατάλληλος για να αποδώσει τον γενικό φιλολογικό χαρακτήρα που θέλουμε να της προσδώσουμε.

Κλασική και νεώτερη φιλολογία, λογοτεχνία , ποίηση, διεθνείς τάσεις και ρεύματα, παρουσιάσεις εκδόσεων, αλλά και θέματα από τον εκπαιδευτικό χώρο και τόν χώρο της τέχνης είναι αυτά που αφορούν το περιεχόμενο της στήλης. Το στοιχείο της επικαιρότητας, στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Τά θέματα αυτά έχουν μιάν ορισμένη διαχρονικότητα από μόνα τους, γεγονός που τά καθιστά συνεχώς , με έναν τρόπο, επίκαιρα.Η μορφωτική σημασία τους από την άλλη είναι πολύ μεγάλη, αυτή καθ’αυτή, αλλά και η συμβολή τους στην υπόθεση της πολιτικής, γενικά, διαμόρφωσης.

Η σύνταξη.

-----------------------

Ανοίγουμε τη στήλη με τρία χαρακτηριστικά κείμενα : Τά δύο είναι του καθηγητή της φιλοσοφικής Σχολής, και φίλου, Αντώνη Ρεγκάκου. Το ενα καταγραφικό για την πορεία και την σημερινή θέση της κλασικής φιλολογίας, το άλλο ένα κριτικό κείμενο πάνω στο γνωστό θέμα της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών, (ένα θέμα παντα επίκαιρο και ανοιχτό.)

Το τρίτο κείμενο είναι μια αναδημοσίευση.
Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του Χάρολντ Πίντερ και τά διάφορα αφιερώματα που γίνονται στο όνομά του, εμείς αναδημοσιεύουμε την περίφημη μαγνητοσκοπημένη ομιλία του στην Σουηδική Ακαδημία κατά την τελετή απονομής του Βραβείου Νόμπελ (Nοέμβρης του 2005). Ανάλογο «επεισοδειακό» κείμενο δεν νομίζουμε νάχει γραφτεί και να εκφωνηθεί ποτέ σε διαδικασία απονομής Νόμπελ.

Σελίδα 1 από 712345»>...Last »