ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΚΕΙΜΕΝΑ- ΣΧΟΛΙΑ- ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Στο μέσον μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι λογικό τα οικονομικά θέματα να αποκτούν κεντρικό ενδιαφέρον. Να είναι τα κατ εξοχήν θέματα που απασχολούν την κοινωνία και την πολιτική.

Η οικονομία βέβαια είναι ένας εκτεταμένος επιστημονικός κλάδος όπου δύσκολα μπορεί κανείς να κινηθεί χωρίς να έχει ασχοληθεί συστηματικά μαζί του επί πολλά χρόνια. Κι ιδιαίτερα στο επίπεδο της θεωρίας. Ο κοινωνικός χαρακτήρας της οικονομικής επιστήμης και η συνήθης πολιτική μεταχείρισή της μπορεί να δίνουν την εντύπωση ότι ο χώρος της οικονομίας είναι συγκριτικά πιο προσβάσιμος από τους χώρους των άλλων επιστημών. Κι αυτό ως ένα βαθμό μπορεί να ισχύει. Για το εμπειρικό σκέλος της οικονομίας και το γενικό πολιτικό εν μέρη. Όχι όμως και για το επιστημονικό. Εκεί τα πράγματα αλλάζουν. Απαιτούν ένα ευρύ φάσμα θεωρητικών γνώσεων και ένα τεράστιο αριθμό πληροφοριών και στοιχείων που χωρίς αυτά δεν μπορεί να υπάρξει καμιά αξιόπιστη ανάλυση και εκτίμηση οικονομικών καταστάσεων και γεγονότων.

Η επικαιροποίηση της οικονομίας στις μέρες μας έχει προκαλέσει μια σημαντική αύξηση της εκδοτικής κίνησης στον χώρο του οικονομικού βιβλίου. Μέσα σε πολύ μικρό διάστημα έχουν εκδοθεί αρκετά νέα βιβλία (πότε, άραγε, πρόλαβαν και γράφτηκαν?), επανεκδόθηκαν παλιά, μεταφράστηκαν ξένες εκδόσεις, επανακυκλοφόρησε (γιατί όχι?), στην Ευρώπη το «Κεφάλαιο» του Μάρξ και στην Ελλάδα το βιβλίο του Γκαλμπρέΐθ για το κράχ του 1929, ως και ο Ανδρουλάκης στο τελευταίο του βιβλίο θεωρητικολογεί (γενικώς ως συνήθως) περί την οικονομία αυτή τη φορά, ενώ ο «Ευρωπαϊστής» Σημίτης επιμένει απτόητος, στο βιβλίο για την Κρίση, (σε τι άλλο?) σε προτάσεις διεξόδου από αυτήν μέσω Ε.Ε. ( Μόνο ο Ευάγγελος έμεινε ανεπίκαιρος να ασχολείται με πολιτειακά μοντέλα κολλημένος όπως πάντα στα συνταγματικά του φετίχ ). Στις προθήκες των βιβλιοπωλείων σιγά –σιγά το σκηνικό αλλάζει ενώ στα ενδότερα, στα ράφια των οικονομικών εκδόσεων τα ειδικά βιβλία που τα κατακλύζουν (μάρκετινγκ, διοίκηση επιχειρήσεων κλπ.) φαντάζουν εγκαταλειμμένα στην μοίρα τους για το επόμενο διάστημα. Πέρα από την αναπόφευκτη εκδοτική εκμετάλλευση της οικονομικής κρίσης, σε πρώτη φάση, που κι αυτή έχει τα θετικά της, η στροφή στα ενδιαφέροντα των αναγνωστών είναι φανερή. Και καθώς η κρίση θα προχωρά δεν μπορεί παρά να αποσαφηνίζονται οι τάσεις κι αναζητήσεις και να αναδεικνύεται, ολοένα περισσότερο, η ανάγκη για πιο σοβαρές απόπειρες συγγραφικές στο χώρο της πολιτικής οικονομίας. Είμαστε ακόμα στην αρχή της νέας περιόδου.

Η στήλη που ανοίγουμε δεν φιλοδοξεί να συμβάλει θεωρητικά στα θέματα της πολιτικής οικονομίας. Θάταν ευχής έργο να μπορούσε. Θα επιδιώξει όμως να συμβάλει στην θεωρητική ενημέρωση όπως και στην πολιτική αποτίμηση του διάλογου που ούτως ή άλλως θα διεξάγεται επί μακρόν γύρο από την οικονομία. Και όπως πάντα επιζητά την συμμετοχή των αναγνωστών του site με κείμενα, σχόλια, αναδημοσιεύσεις κι ότι άλλο κρίνει ο καθένας.

Η σύνταξη.

Σελίδα 1 από 212»